Ari-Pekka Harju "Älä tule paha kakku, tule hyvä kakku"

Kuttulan entinen johtaja hakee opettajaharjoittelijoita sijoituslapsille ulkomaille!

  • Kuttulan entinen johtaja hakee opettajaharjoittelijoita sijoituslapsille ulkomaille!

Lasten sijoitus ja huostaanottojen määrä on lisääntynyt suomessa. Ja näyttää siltä, että lasten ja perheiden pahoinvoinnilla on alettu tehdä myös bisnestä. Vai mitä sanotte alla olevasta viestistä jonka minulle lähetti yksi opettajaksi opiskeleva henkilö. Pelottavaa tuossa tekstissä oli tuo kohta ”Suomalaiset kunnat sijoittavat luoksemme nuoria, joiden koulu Suomessa ei ole sujunut toivotulla tavalla” Miksi ulkomaille? Olen myös kuullut, että biologiset vanhemmat eivät ole edes saaneet tietää, että heidän lapsi on sijoitettu ulkomaille. Tällä Kari Björkmanilla on myös huhujen mukaan myös sijoituspaikat Nepalissa ja Tansaniassa. 

*****************************
Pyreneillä, tunnin ajomatkan päässä Välimereltä, pieni suomalainen hotelli – ravintola etsii opettajaharjoittelijoita opettamaan suomalaisen yläasteen ja lukion oppiaineita.
Turismin ohella teemme myös suomalaista lastensuojelua hotellimme tiloissa sekä viereisessä Labastiden kylässä.

Suomalaiset kunnat sijoittavat luoksemme nuoria, joiden koulu Suomessa ei ole sujunut toivotulla tavalla. Etsimme joukkoomme opettajaharjoittelijoita, joilla on esittää todistus siitä,että harjoittelu on pakollinen. Tämä siksi, että saamme systeemin toimimaan Ranskan lainsäädännön mukaan.

Tällä hetkellä oppilaina ovat kolme suomalaista nuorta peruskoulun ysistä lukion ykköseen.
Tehtävään tarvitsemme harjoittelijoita ympäri vuoden. Kunkin harjoittelijan sopimuksen pituus riippuu oppilaitoksen vaatimasta harjoittelupituudesta. Harjoittelijalle maksamme täysylöspidon ja 240 euroa käteen kuukaudessa.

Tiedustelut allekirjoittaneelle.

Kari Björkman
web www.onnivaa.com

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Anni Loren

Jotenkin ei tule kovinkaan hyvä fiilis tosta proggiksesta. Itse en heti tajunnut, jotain kelloa soitti "kuttula" mutta tässähän tuosta:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kuttula

Toivottavasti lasten ihmisoikeudet toteutuu paremmin kuin Kuttulassa.

Visitor (nimimerkki)

Kasvubisnestä:

"Bisnes etsii huostaanotettuja lapsia!"

http://jaakkoportti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2010/...

Alexius Manfelt

No ihan varmasti eivät kouluongelmat vähene kun sijoitetaan vieraaseen ympäristöön. Kieli on outo ja tavatkin ovat outoja. Näkeehän sen somaleistakin, miten huonosti he soveltuvat viraaseen kulttuuriin?

Mikä kunta maksaa tuollaisesta roskasta? Ja vielä haluaa tuollaista ratkaisua?

Lalli Laaksonen

Olisikin kiva kuulla, kuinka asiat oikeasti sujuvat. Ne voivat sujua tai sitten ei. Nepalin Kuttulasta oli jatkuvasti kahdenlaisia kokemuksia. Lapsiltanne kyselin ja olivat yleensä tyytyväisiä. Joiltain aikuisilta kuulin toisiakin mielipiteitä.

Eli Björkman itse kehiin kertomaan eikä mitään kommentteja Manfeltin tapaan.

Mikko Niskasaari

Ensimmäiseksi totean, etten tiedä Kari Björkmanin nykyprojektista yhtään sen enempää, kuin tuohon blogiin on kirjoitettu.

Toiseksi totean, että se kuva, jonka vuonna 1998 lähetetty Rikosraportti Kuttulasta antoi, tuskin oli aivan oikea.
Ohjelmassa mm. kauhisteltiin jotta Kuttulassa tapettiin kuttu lyömällä kirveellä päähän. Siitä se eläimen teurastaminen alkaa, tainnuttamisesta. Kauhistelijat luultavasti uskovat, ettei liha tule teurastuksesta eikä teurastamosta, vaan kaupasta.

Mediassa Björkmania syytettiin myös väkivallasta ja seksuaalisesta ahdistelusta. Mitenkähän niiden pahoinpitelyväitteiden kävi?

Osin samat tahot jotka olivat ohjelman takana, järjestivät samana vuonna seksirikoksista (yleensä) seminaarin, jossa katederille oli nostettu Kuttulan entinen asukas. Pöydällä hänen edessään oli lappu "Hyväksikäytetty". Suunnitelma meni pieleen, kun neitokaisella ei ollutkaan kertoa mitään seksuaalisesta ahdistelusta ja hyväksikäytöstä. Sen sijaan hän valitti Björkmanin ylläpitämästä tiukasta kurista. Olin paikalla toimittajana, ja minua se ilveily hävetti.

Kuttulassa oli erittäin vaikeita, huostaanotettuja nuoria. Moni, elleivät kaikki, olivat olleet aiemmin sijoitettuna muihin sijaiskoteihin tai laitoksiin. Kuttulaan he päätyivät, kun kukaan muu ei tullut kanssaan toimeen, eivätkä nuoret pysyneet sijaiskodeissaan.

Oli ja on edelleen tavallista, että huostaanotettu nuori karkaa sijoituspaikastaan. Luuletteko, että laitoksen tai sosiaaliviraston henkilökunta etsii heitä? Eivät etsi. Pahimmassa tapauksessa toteavat, että "siellä se X oli metroasemalla".

Kuttula haki hatkaan lähteneet takaisin. Aina. Se oli ja on yhä iso ero verrattuna useimpiin muihin.

En tiedä, oliko kaikki oikein, mitä Kuttulassa tehtiin. Siitä olen kuitenkin täysin varma, että sen kritisointi meni överiksi, aivan kohtuuttomaksi mustamaalaamiseksi. Paikoista, jotka voivat ottaa vastaan hyvin vaikeasti oirehtivia nuoria, oli pula, eikä Kuttulan ajaminen nurin hysteerisellä journalismilla tilannetta parantanut.

Ari-Pekka Harju päivittelee:
"Ja näyttää siltä, että lasten ja perheiden pahoinvoinnilla on alettu tehdä myös bisnestä."

Tervetuloa todellisuuteen. Lastensuojelu on ollut bisnes jo vuosikymmeniä. Sijaiskodin antamisesta lapselle t. nuorelle saa kohtalaisen korvauksen, ja jos sen tekee yhtiönä, korvaus nousee huomattavaksi.

Lalli Laaksonen

Vai tapettiin vuohi sillä tavalla. Asuin samaan aikaan Nepalissa. Kävinpä insinöörien kanssa Tibetin vierellä. Matkalla iski nälkä. Näkyi pukki. Isäntä myi sen. Pidin sarvista kiinni, kun siltä pantiin kurkku poikki khukurilla, käyrä sotilasveitsi, jossa on terä koveralla puolella. Veri vispattiin ja hörpittiin. Sitten paloiteltiin ja paistettin nuotiolla. Ei olleet kuttulalaisia, olivat vain tavallisia valtion virkamiehiä. Ja minä. Ja vaimo. Ja pari muuta suomalaista.

Tapasin Nepalissa usein Kuttulan väkeä, Karia, opettajia ja lapsia. Lapset olivat tyytyväisiä, kun joku välitti, vaikka väliin ja kenties liian usein kovallakin kädellä. Kirjoittelivat ylioppilaaksi. Suomessa sellaisten tikkataulujen ja murhamiesten, Pillervojen ja Kullervojen, kohtalo olisi ollut aivan muuta.

Toki opettajatkin valittivat, että menee liian pitkälle, Koetin kovasti kysyä, miten tekisitte toisin, paremmin, parempiin tuloksiin. Kyseessä eivät toden totta olleet pyhäkoululapset. En saanut koskaan vastausta.

En siis tiedä totuutta. Minusta kuitenkin niiden, jotka tietävät pitäisi pystyä parempaan. Ei se ole mikään illuminaattijuttu, josta ei olkein saa mistään kiinni. Asiat ja ihmiset ovat ihan äärellisiä.

Mikko Niskasaari

Näinpä.

Kuttulassa kävi kuin käsikirjassa. Yksi media tekee kohujutun, ja muiden toimittajat ryntäävät yhtenä sopulina toistelemaan samaa - tarkistamatta itse, harkitsematta itse.

Kutun ja siantapolla märehtiminen (joka jatkuu edelleen wikipediassa) oli asia, jonka mielestäni olisi pitänyt herättää, vaan ei. Kas kun Tarja Talqvist ei tehnyt ohjelmaa pojista, joiden nuoruus tuhoutuu, kun he ovat isiensä kanssa hirvimetsällä, ja siellä lentää hirven kurkusta veri.

En tiedä oliko Björkman joskus liian kovakourainen. Sen kuitenkin tiedän, että ne sijaiskodit ja sosiaalitädit, jotka jättivät ja jättävät hatkaan lähteneet nuoret istumaan metroasemalle, jonka kautta he itse kulkevat töihinsä, ovat näitä nuoria kohtaan paljon julmempia.

Kalevi Kantele (nimimerkki)

Keskustelin aikoinaan Kuttulakohun ja sen lopettamisen jälkeen Mäntyharjun lukion rehtorin kanssa. Hän kertoi, että lukiosta oli kirjoittanut ylioppilaaksi yli kymmenen Kuttulan nuorta ja vielä keskimääräistä paremmin arvosanoin. Rehtori oli pahoilaan Kuttulan lopettamisesta, koska hänen mielestään Björkmanin menetelmä oli ainoa, jolla voitiin pelastaa ne nuoret, jotka sinne olivat joutuneet/päässeet.

Kohuohjelman tekjähän oli nykyinen kansanedustaja Tarja Tallqvist. Ohjelmassa viitattiin moneen kertaan seksuaaliseen hyväksikäyttöön, mutta mitään konkreettista ei esitetty. Vain vihjailuja, mutta se oli riittävä tekemään Björkmanista pedofiilin. Ehdotin T. T:lle jossain kommentissani hänen blogissaan, että hän tekisi jatko-ohjelman niistä nuorista, jotka olivat Kuttulassa silloin, kun se lopetettiin. Luulen, että heille ei ole käynyt kovinkaan hyvin. Tallqvist ei ole tähän päivään mennessä vastannut.

Käyttäjän AaaPee kuva
Ari-Pekka Harju

Ottamatta kantaa siihen oliko nuo toimenpiteet oikeat täällä suomessa ajattelin vaan herättää keskustelua --> "”Suomalaiset kunnat sijoittavat luoksemme nuoria, joiden koulu Suomessa ei ole sujunut toivotulla tavalla”.

Mikä tarkoitusperä on tuolla sijoituksella ulkomaille. Oliko suomi "Herra Kuttulalle" liian "tuliperäinen" maa jalkojen alle.. vai mikä oli, kun nuoria lähdettiin "kasvattamaan" ulkomaille?

Jouko Enkelnotko

Osittain varmasti on niin, että Suomi muuttui Kuttula-kohun jälkeen liian "tuliperäiseksi" Björkmanille. Minusta huomionarvoista on se, että Kuttulasta oli jo ennen kohua tehty televisio-ohjelmaa ja kasvatusmetodit olivat avoimesti kaikkien nähtävillä. Itse katsoin suurella kunnioituksella kyseistä dokumenttisarjaa.

Kohun ja sitä myötä Kuttulan alasajon aiheutti kuitenkin eläinten käsittely. Se oli kaikenkaikkiaan aivan absurdia, että vuosien lastensuojelutyö mitätöitiin tällä aspektilla. Varoitus Kuttulan pitäjille ja heidän lupauksensa eläinten teurastuskäytäntöjen muuttamisesta olisi pitänyt riittää. Mutta että ajojahdista alasajo! Vastaavassa tilanteessa kuka tahansa etsisi muita vaihtoehtoja, vaikka sitten rajojen ulkopuolelta.

Eläinten oikeuksia väheksymättä, mielestäni tässä jutussa ihmisten väkivaltaa ja inhimillistä kärsimystä ennaltaehkäisevä työ, joka Kuttulassa tehtiin, oli tärkeämpää. Ja mitä tuloksellinen kasvatustyö siihen saakka säästi yhteiskunnalta, sitä voimme vain arvailla.

Ihan maalaisjärjellä ajateltuna ulkomaillaolo voi hyvinkin toimia kasvatusmenetelmänä. Irrottaudutaan omasta ympäristöstä ja joudutaan kasvotusten vieraan kielen ja kulttuurin kanssa. Siinä joutuu ihan eri tavalla itsenäistymään ja miettimään omaa käytöstään, kuin pyöriessä lähiön ostarin liepeillä kaveripiirissä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Oletko, Jouko koskaan syyttömänä käynyt oikeutta Kari Bjökmania vastaan. Minä olen. Voitin käräjäoikeudessa, sitten hovioikeudessa ja Björkman ei saanut anomaansa lupaa valittaa Korkeimpaan Oikeuteen.

Oma kokemukseni miehestä antaa ainakin minulle asiaan vähän näkökulmaa! Hän itse toimi syyttäjänä käräjäoikeudessa.

Onko omasi vaan mututuntumaa?

Vieras (nimimerkki)

Nn tiedä Björkmanista muuta kuin sen että aikanaan kävin hänen kanssaan oikeutta paikallisen poliisin toiminnsata. Björkman oli va apulaismnimismiehenä kyseisellä paikkakunnalla. Minut vietiin syyttä putkaan, sain sakon ja tein asiasta valituksen.

Voitin asian valituksen jälkeen aikanaan käräjäoikeudessa, Björkmanin valituksen jälkeen hovioikeudessa. Hän anoi lupaa saada oikeutta valittaa korkeinpaan oikeuteen, hän sitä ei saanut. Omalta osaltani olin estämässä diktatuurisen poliisijärjestelmän syntymistä ja sitä, että Björkmanista tuli entinen poliisi!

Tämä kaikki kesällä 1980. Minulla on kirjallisena hovioikeuden päätös yhä edelleen!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Onhan tämä Bjökmanin tarjoama palkka tosi "kohtuullinen"!

Vieras (nimimerkki)

Suomessa siis tälläinen toiminta siunataan! Palkka harjoittelusta oli n 250e kk. Kunta maksaa näistä lapsista, (kultapossuista) mielettömät rahat eikä eläminen tuolla maksa mitään. Kukaan ei usko, että sydämellä tehdään tätä työtä..Uskomatonta! Minnekähän voisi tehdä asiasta kyselyn/ kantelun?

Toimituksen poiminnat